Hus banner

Huskøb og økonomi

Når man skal ud og købe et hus, så er der en masse overvejelser man skal tænke på, inden man køber. Disse overvejelser gælder både hvis man er førstegangs køber og hvis man skal flytte fra sit gamle hus og over i et nyt. Et køb af nyt hus er dog altid lidt lettere når man har prøvet det før, da man måske har lavet et par småfejl, som man vil lære af til næste gang.

 

Find det perfekte hus

Det der er mest vigtigt er, at man finder et nyt hus der lever op til ens krav og ens unikke ønsker. Men ud over at huset skal leve op til ens personlige krav, så skal økonomien også passe til huset. Derfor er det en meget god idé, at man lægger et budget for at få et overblik over sine indtægter og sine faste- og variable udgifter. Et korrekt lagt budget vil give et indblik i hvad man bruger sine penge på i løbet af en måned. Når man skal ud og købe enten hus eller lejlighed, så skal man huske, at der skal lægges penge til side løbende, og gerne hver måned, så man kan vedligeholde huset.

Budgettet er også med til at man kan få godkendt et lån. Banken vil bede dig om at fremsende et budget, lønsedler og information om din aktuelle jobsituation. Men banken vil også være interesseret i dine daglige levevaner, for at se om du lever så du har økonomi til et lån til et nyt hus.

 

Finansiering af huskøbet

Til at få finansieret dit nye huskøb skal du have det rette lån. Hvis man ikke selv står med alle pengene på lommen, så skal man kontakte sin bank for at få et boliglån. Et boliglån er en samlet betegnelse af både realkreditlån og generelle boliglån. Man kan normalvis belåne op til 80% af boligens slagsværdi med realkreditlån.

Står du i den trælse situation at du er i RKI og du alligevel gerne vil optage et lån, så kan du finde sider på nettet som kan hjælpe dig med lån trods RKI. Men her skal du være opmærksom på, at det ikke kan bruges på boliglån mm. i banken, men det kan afhjælpe andre svære økonomiske situationer.

 

Løbende økonomiske overvejelser

Som nævnt tidligere så skal man huske at aflægge penge til vedligeholdelse af huset. Der kan altid komme uforudsete udgifter til haven, skader, generel vedligeholdelse eller nye hvidevarer. Og sådanne udgifter har det med at komme meget uanmeldt og i upassende situationer. Man siger som hovedregel at der skal sættes ca. 100 kr. af pr. kvadratmeter til vedligeholdelse.