Penge banner

Få et overblik over din gæld

Økonomisk overblik kan du få ved selv at lave et budget, eller du kan få sparring hos din bank eller en rådgiver på området. Lige meget om du har en stor eller en lille gæld, så kan man let miste overblikket over tilbagebetalingerne. Men selvom man har mistet overblikket, så skal man ikke miste modet helt, da det er let at få god rådgivning og sparring inden for gældsområdet.

 

Økonomisk overblik

At have et økonomisk overblik, er super vigtigt. Det giver både et generelt overblik over hvad man har til rådighed, men også lidt ro i sindet over, at man har kontrollen over økonomien. Får man lagt et realistisk budget, så ved man hvor stort et beløb der skal bruges om måneden på de forskellige poster, og man ved når man har overskud og underskyd.

Har man gæld, så skal man have en post i budgettet der er målrettet gælden. Har man mange kreditorer som man ikke kan betale pengene tilbage til, så kan det være en god idé at kontakte hver enkelt kreditor og se hvad man sammen kan forhandle sig frem til. Kreditorerne er mere interesserede i at du betaler et lille beløb tilbage, end hvis du slet ikke betaler noget tilbage til dem. Derfor er de oftest villige til at forhandle gode aftaler igennem. Hvis du har et realistisk budget, har du lettere ved at forhandle med dine kreditorer, da de derfor også har et oveblik over din økonomi.

 

Er din gæld løbet løbsk?

Hvis du fuldstændig har mistet overblikket over din gæld, og hvis du ikke har mulighed for, på noget tidspunkt, at betale gælden tilbage, så kan du prøve at søge gældssanering.

En stor gæld kan være meget svær at komme af med. Du har mulighed for selv at prøve at forhandle gælden lidt ned med dine kreditorer, men det er langt fra altid let. Har du lagt et budget, men det ser stadig uoverkommeligt ud, så kan du søge om gældssanering. Gældssanering er noget kun de færreste mennesker får, men det går ud på, at du kan få nedsat eller endda helt slette din gæld. Men dette er en meget svær proces, og en anbefaling vil helt klar være, at man selv forhandler sin gæld med kreditorerne. Afgørelsen om at få nedsat, eller slettet, sin gæld er op til domstolen.